Guru Cemerlang PPPLD dan PPPS 2010


Urusan Pemangkuan Guru Cemerlang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) Gred DGA32 Dan Gred DGA38 Secara Khas Untuk Penyandang (KUP) Tahun 2010 Di Kementerian Pelajaran Malaysia

Klik untuk download maklumat berkaitan.

Urusan Pemangkuan Guru Cemerlang Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) Gred DG44, Gred DG48, Gred DG52, Gred DG54 Dan Gred Khas C Secara Khas Untuk Penyandang (KUP) Tahun 2010 Di Kementerian Pelajaran Malaysia

Klik untuk download maklumat berkaitan.

Advertisements

4 thoughts on “Guru Cemerlang PPPLD dan PPPS 2010

 1. sekiranya sesebuah sekolah itu berjaya melahirkan pelajar yang berbudi pekerti mulia dan berjaya dalam peperiksaan maka dapatlah dinilai bahawa guru yang berada di sekolah tersebut telah melaksanakan tugas secara bersama sehingga sekolah tersebut cermerlang. oleh yang demikian sepatutnya semua guru-guru diberi pengiktirafan di atas kecemerlangan dan bukannya hanya kepada segelintir guru atau kepada guru atasan sahaja dan sekiranya ini berlaku maka akan terjadi ketidakpuasan dan kecelaruan diantara guru-guru. Suasana kerja yang tidak ada masalah akan melahirkan budaya kerja yang bersungguh-sungguh.

 2. Assalamualaikum,

  Saya rasa cik dah ketinggalan zaman, kerana guru cemerlanglah, ramai yang berjawatan tinggi, hidup senang lenang..jangan lupa gurulah yang mendidik kita mencari hala tuju kehidupan…kerana guru itu cemerlang. Cemerlang dalam erti kata tahu tanggungjawab kepada murid2 mereka tetapi kejayaan mereka mengasuh, mendidik dan mengajar sering dilupakan..seperti cik adiklah..umpama kacang lupakan kulit..

 3. camne guru cmrlang 2? adeker dgn murid yang dia ajor baik semuo? atau kluarga dia semo bjaya? x payah le nak ada cgu cmrlang sbb nak nilai cgu terlalu subjektif nt dah mcm ada kasta pulak. kalu cgu tu kna ajor bdk yang memng x blh blajor, smpai kiamatpun x dpt title cmrlang. KPM fikrle sndiri..jgn dok nak kjor status je..

  • camne guru cmrlang 2? adeker dgn murid yang dia ajor baik semuo? atau kluarga dia semo bjaya?kalu cgu tu kna ajor bdk yang memng x blh blajor, smpai kiamatpun x dpt title cmrlang. KPM fikrle sndiri..jgn dok nak kjor status je..
   guru cemerlang adalah satu pengiktirafan kepada guru atas komitmen mereka pada subjek yang diajar. jangan berfikiran sempit dan berat sebelah yang mana lebih kepada fikiran negatif terhadap jawatan guru cemerlang.peingiktirafan yang diberi akan mendorong guru bekerja dengan lebih keras,baik dan bertanggungjawab pada pelajarnya.

   murid nak belajar atau tidak itu pilihannya sendiri. tugas dan amanah guru hanyalah untuk menyampaikan ilmu. murid yang manfaatkan ilmu yang dipelajari,alhamdulillah. yang tidak mendapat ilmu sepenuhnya,guru tetap tak jemu mengajar,percayalah.

   x payah le nak ada cgu cmrlang sbb nak nilai cgu terlalu subjektif nt dah mcm ada kasta pulak.
   istilah anak,bapa,ibu. adakah itu pun kasta? antara Allah dan hambaNya. adakah itu pun kasta? antara murid dan guru. adakah itu pun kasta? penilaian guru cemerlang tidak terlalu subjektif kerana guru tersebut tahu apa yang perlu disediakan sebagai persediaan untuk dinilai dengan bantuan rakan sejawat,nazir dan JPN.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s